ИСКА ДА ТИ КАЖЕ НЕЩО С ТАЗИ РОЗА

Иска да ти каже нещо с тази роза: разбери какво според цвета и

Влюбен ли е, изневерил ли е, или просто те уважава като приятелка – става ясно от цветето, което е избрал за теб

Езикът на цветята, известен също като флориография е средство за комуникация чрез използване или подреждането на цветя. На тях се отдава различно значение и смисъл в продължение на хиляди години. Растения и цветя се използват като символи в еврейската Библия, а в класическата литература, Уилям Шекспир, Джейн Остин, Шарлот и Емили Бронте и много други отделят специално внимание на флориографията в техните творби.

Когато става дума за рози, тяхната символика е древна и се свързва с красотата, силата и мъдростта на Божествената Майка. Ето защо не е странно, че това е цветето, което най-честия избор на мъжете, независимо дали то ще е предназначено за майка му, приятелка или жената на неговия живот – розата винаги е подходяща. А това е така, защото според нейния цвят кодира различни послания.

Без излишно увъртане нека видим какви са те според флориографията:

ЧЕРВЕНА РОЗА

Абсолютната класика, не случайно се е превърната в такава. Червените рози се използват, за да се каже: “Обичам те”, и са символ на безусловна любов. Те говорят за смелостта на вашия партньор да заяви чувствата си. Червените рози изразяват дълбоки чувства на любов и трябва да са предназначени само към специален човек. Затова никога не трябва да се предлагат на първа среща или на жена, с която липсва интимност.

БЯЛА РОЗА

Бялата роза е свързана с раждането и е символ на девствеността и невинност. Тя напомня целомъдрие, съвършенство и благоговение. Белите рози традиционно се свързват с брак и ново начало. Но това, че те се асоциират с невинността и чистота ги прави подходящи и за приятелски отношения.

Червено-бели раирани рози

Червени-белите рози, или бели рози с червени кантове са ясен знак за единство и сплотеност. Те символизират хармония и единство. Мъжът се спира на тези красиви цветя, когато сте заслужили уважението му и той иска да ви го покаже.

Розова роза

Розовата роза е символ на благодат, изтънченост и елегантност. Те са изрази на платонична любов и приятелство. Ако мъжът, когото харесвате ви подари розова роза, не е нужно веднага да заключите, че той уважава само приятелството, понякога розите с розови листа се дава като израз на започваща любов, тъй като има по-нежен смисъл, отколкото техните червени колеги.

Жълта роза

Розите, обагрени в жълто изразяват ревност и изневяра. Те говорят за желание за прекратяване на любовните отношения. Според легенда на пророка Мохамед, докато е бил на война го е измъчвала идеята, че съпругата му Аиша е невярна. Той поискал помощ от архангел Гавраил. Тестът, на който трябвало да бъде подложена съпругата на Мохамед бил прост – да пусне във вода товарът, който носи, когато Мохамед се прибере у дома. Гавраил обяснил, че ако тя е вярна, товарът ще остане един и същ, но ако е съгрешила ще промени цвета си. При вида на Мохамед Аиша се втурнала да го поздрави с букет червени рози, когато той я накарал да ги пусне във водата –  те се оцветили в жълто.

Зелена роза

Зеленото е цветът на хармонията, на разкоша, на плодородието. Ако получите зелена роза, това е показателно за мир и спокойствие в отношенията. Зелените рози (или почти бели рози с нюанси на зелено) са знак и за най-добри пожелания за успешен нов старт в живота, те се подаряват и като пожелание за възстановяване на доброто здраве.

Оранжева роза

Докато жълто ни напомня за слънцето, оранжевото ни напомня за огнен пламък. Тези огнени цъфтежи говорят за страст и енергия. Оранжеви рози могат да се използват, за да изразят силно желание, гордост и плам. Те също издават чувство за очарование. Тези цветя са най-големите съперници на червени рози като пратеници на страстта и романтиката.

Кой е вашият любим цвят рози?Защо не си и купил букет от рози?

Букети & АранжировкиИзбери цвете за своето цвете

Количка

X