fbpx
ХРИЗАНТЕМАТА – КРАЛИЦА НА ЕСЕННИТЕ ЦВЕТЯ

Хризантема

Безспорно най-популярна сред есенните цветя, наричана кралица на есенните цветя.

Хризантема – кралица на есенните цветя
Хризантема – кралица на есенните цветя

И неслучайно. Хризантемата цъфти в много красиви и ярки цветове, наслада, за тези, които харесват нейните естетически достойнства. Известна е с многообразието си от видове, които се квалифицират според формата, големината и багрите на цветовете и според времето на цъфтежа. Най-общо, знаем че са саксийни хризантеми, хризантеми за отглеждане на открито /градински/ и хризантеми, които се отглеждат за рязан цвят. Добре е хризантемите да се отглеждат на открито, слънчево и защитено от силни ветрове място. Хризантемата обича силното слънце и на мястото, на което се засажда трябва да грее поне половин ден. Изисква богата и по възможност не глинеста почва, която се отцежда добре, за да може да расте силна и здрава.

Обича много вода!

При торене на хризантемите най-подходяща е узряла органична почва– торенето е добре да започва през април и да спира през септември. Клонките на хризантемите се подрязват началото на пролетта за по-голям растеж през есента. У нас най-често се отглеждат маргаритите (Leucanthemum vulgare, L.maximum и Chrisanthemum coccineum) и хризантемата (Chr. indicum). Маргаритите си приличат много по строеж на цветовете с хризантемите, отличават се само по формата на листата. Последните цветя на годината – хризантемите се появяват с първите застудявания.

В Китай хризантемата е символ на мъдрост и дълголетие, в Япония – на щастие, успех, късмет, във Виетнам – на душевна чистота и бистър разум.

Ако и Вие си имате такива цветя, побързайте да ги внесете в слънчево и хладно помещение, защото есенната кралица на цветята няма да оцелее в студените зимни дни.

 

 

 

 

Източник: BeU | Автор: Мая 

Букети & АранжировкиИзбери цвете за своето цвете

Количка

X