10 ТРАЙНИ ЦВЕТЯ ВЪВ ВАЗАТА

Букет свежи цветя във вазата винаги прави стаята да изглежда по-слънчева и гостоприемна.

Представяме ви 10 трайни цветя за вазата, които да внесат настроение, уют и усмивки в дома ви.

Алстромерия

Алстромерията е нежно и красиво цвете, познато още като перуански лилиум. Може да издържи във вазата от 7 до 14 дни, стига да сложите цветята в престояла вода. Търсете я по цветарските магазини предимно през лятото, но понякога може да я откриете и през ранна пролет. Цъфти в цветове като бяло, розово, жълто, оранжево и червено, но най-красиви са пъстрите алстромерии.

Гипсофила

Гипсофилата обикновено играе поддържаща роля в сватбени и официални букети, но истината е, че тя може да бъде вашият нежен акцент у дома. Поставете я във ваза с хладка вода и може да издържи до две седмици без никакъв проблем. Ако пък искате да разнообразите букета, добавете и няколко стръкчета лавандула – тя също е трайно цвете, подходящо за вазата.

Гладиола

Гладиолата е идеалното цвете за висока ваза – има изискан вид и привлича вниманието, така че без проблем букетът ще се превърне във фокусна точка. Важно е водата, в която поставяте цветята, да не бъде хлорирана, а ако пък искате пъпките на гладиолата да се отворят по-бързо, не трябва да е и студена. Освен това гладиолите са жадни цветя, така че ще се наложи периодично да доливате вода. В случай, че изпълните всичките й изисквания, гладиолата ще издържи във вазата от 7 до 10 дни.

Еустома

Еустома, или още Лизиантус, е елегантно цвете, което цъфти в синцо, пурпурно, мораво и бяло. Може да издържи във вазата до 12 дни, стига да сте почистили стъблата му от листа и леко да сте ги подрязали (до 2см е достатъчно).

Карамфил

Карамфилите са може би най-често срещаният избор за трайни цветя за вазата. Макар преди няколко години да бяха смятани за отживелица, днес карамфилите отново са на мода, главно заради новите разновидности и разнообразието от цветове. Освен това са ароматни и нежни, а във ваза ще издържат от 7 до 21 дни.

Лилиум

Лилиумът е класически избор за подаръчни букети. Ароматно, нежно и с големи цветове, това цвете може да издържи във вазата до 9 дни. Ако искате да му се радвате по-дълго време, не трябва да държите вазата в топла стая. Внимавайте също за петна от полен – лилиумът е известен с това, че разпръсква цветен прашец около себе си.

Ралица

Ралица може да е необичаен избор за цвете във ваза, но пък ефектните й класовидни съцветия в синьо и лилаво ще красят дома ви до 14 дни, след като сте ги натопили във вода. Цветето е познато още с името Делфиниум и иска умерена стайна температура, за да съхрани красотата си по-дълго време.

Стрелиция

Един по-необичаен избор за цвете във ваза, което често е и сред най-подаряваните за различни поводи – стрелицията. Позната е още с името Райска птица заради ярките оранжеви или червеникави цветове. Тъй като стрелицията е тропическо растение, най-добре сложете вазата на слънчево и топло място. Така ще издържи до 14 дни.

Слънчоглед

За по-позитивно настроени и лятна атмосфера цветарите препоръчват букет от слънчогледи. Наситено жълтите им цветове са ефектни и красиви, плюс, че ще красят дома ви до 10 дни. Избирайте стабилна ваза, защото слънчогледите са тежки цветя.

Хризантема

Макар да се асоциира повече с есенното време, хризантемата може да бъде открита по цветарските магазини целогодишно. Причината – това е едно от най-трайните цветя за букети и издържа без проблем до 14 дни във вазата. Освен това се среща в голямо разнообразие от цветове, което я прави още по-атрактивна. Важно е преди да потопите хризантемите във вода, да почистите стъблата им от листата в долния край, за да не загниват.

Източник: Розали/ Христина Спасова

Букети & АранжировкиИзбрано от нашия магазин

Количка

X