КАКЪВ БУКЕТ ДА ИЗБЕРЕМ И ПОДАРИМ

Какъв букет да изберем и подарим?

Какво трябва да знаем за цветята и етикета при поднасянето им.

Цветята говорят красноречиво за нашето истинско отношение към този, на когото ги поднасяме. Веднага се разбира дали сме избрали букет с любов или просто купихме първия на който се натъкнахме. С езика на цветята можете да изповядате любов и уважение или да покажете своето безразличие.

Вижте нашите предложение

Всички букети от категорията.

Букет за рожден ден

За рожден ден е обичайно да се дава букет от три цветя до … безкрайност.

За рожден ден е обичайно да се дава букет от три цветя до … безкрайност. Приемливо е обаче да се поднесе и едно цвете или стрък. Вярно е, че в този случай трябва да се погрижим аранжировката и дизайнът да е красив. И не забравяйте да свържете цвета и вида на растенията с хората, на които ще ги представите.

За мама

Цветята в розов цвят са най-подходящи за подарък за мама – те символизират нежност и доверие.

Букетът може да бъде от рози, лилиуми или лалета, както и смесени букети с различна зеленина. В допълнение, можете да изберете маргаритки – символ на семейството. Отличен букет например ще бъде лотос – знак на мъдрост, който също е и пожелание за здраве, дълголетие и щастие.

Ако имате намерение към букета да добавите гипсофила, аспержи, папрат и т.н., тогава си струва да ви припомним, че общият брой на растенията (които според традицията трябва да са нечетни) се считат всички резници. Изключение правят – 3 цветя на един голям лист от екзотично растение.

Размерът на букета зависи от Вашите лични финансова възможности и предпочитания. За опаковката на букета е по-добре да изберете светли пастелни цветове.

Знаете ли?

КАК ДА ЗАПАЗИТЕ ОТКЪСНАТИТЕ ЦВЕТЯ СВЕЖИ ЗА ПО - ДЪЛГО?

Винаги е приятно да получиш букет цветя. За съжаление повечето растения не издържат твърде дълго и бързо увяхват. Тези 10 простички, но ефективни начина ще запазят откъснатите цветя свежи и красиви за по-дълъг период от време, информира BrightSide.

За баща или съпруг

Кой казва, че на мъже не се подаряват цветя?

Кой казва, че на мъже не се подаряват цветя? Подаряват се! И те ги приемат с удоволствие. Можете да подарите на своя баща или съпруг оранжева, червена или кестенява гладиола, така ще покажете, че неговото „силно рамо”, неговата надеждност и подкрепа са изключително скъпи за вас. И с помощта на тези цветя желаеш късмет на баща си или на съпруга си.

Добър подарък за бащата ще бъде букет от астри в цвят бордо или лилаво – те символизират вашата любов и уважение към неговото мнение. Удачен и подходящ избор са и хризантемите – тези цветя символизират и „обещават” любов въпреки трудностите и разногласията. Количеството на цветя в букета е препоръчително да бъде от 3 до 7 броя.

За приятелка

За приятелка изберете букет с бели цветя.

Белият цвят символизира искреното приятелство. Като цяло, такива цветя с бял цвят обикновено се представят на много млади момичета или булки на сватба, но в случая букет с бели цветя е подходящ, независимо от възрастта и семейното положение на дамата.

Бъдете внимателни с броя на растенията в букета. Избягвайте огромни букети, защото ако нейното материално състояние е по – лошо от вашето ще я поставите в неудобна позиция, а е възможно да си помисли, че се хвалите с възможностите си.

За приятел

За приятел купете (или отгледайте) растение в саксия.

Ако прекарва много време пред компютъра си, подходящ подарък е кактуса. Този „таралеж“ гаси не само вредната радиация, но и привлича отрицателна енергия от човек. Кактуса с символ на отдадеността и богатия вътрешен свят. Ако вашият човек няма компютър, до който можете да поставите кактуса, тогава е по – добре да се откажете от този подарък, защото ако кактуса не е „зает“, той лесно може да провокира раздори между подателя и получателя. Още едно предложение. На любимият може да подарите дървото на парите (Krasulu) – така ще му пожелаете материалното благополучие.

За колежка

Какво трябва да знаем и какво да изберем?

За дама от вашия екип перфектен подарък може да бъде букет от ириси. От една страна, този букет ще покаже, че вие разчитате на приятелството и добрата воля на тази жена, а от друга, той демонстрира, че се прекланяте пред нейната мъдрост.

Ако колежката е ваш началник, а искате да направите добро впечатление на шефа си, изберете букет от слънчогледи. Той е символ на слънцето, живота и материалното благополучие. Препоръчителния брой на растения в букета е 7 или 9.

За колега или шеф

Какви цветя да изберем?

За мъжете, с които сте свързани в работата си подарете антуриум. Антириум е сивмол на оригиналност, нестандартни решения, смелост. Продава се в саксия или като нарязани стръкове цветя. Ако изберете антириум като нарязан цвят може да добавим три палмови листа, като символ на победата и няколко червени гербера – знак на жизненост и оптимизъм. Препоръчителен брой 5 – 7 цветя.

За юбилей

Какви цветя да изберем?

При избора на букет за юбилей са валидни същите правила, както и при закупуване на букети за рожден ден. Разликата е само в броя на растенията и в вида на опаковката. На кръгла годишнина можете да подарите на мъж (включително и на любимия ви) букет с 11 – 15 цветя и да добавите калинка, пеперуда или друг стилен аксесоар като декорация. Букетът за юбилей на дами е по – добре да бъде аранжиран в декоративна кошница – затова, че още веднъж и желаете най – доброто, здраве и дълголетие.

Още по темата

Какво друго трябва да знаете за цветята и правилата при поднасянето им.

Букет за родилка

На жена, която току-що е родила дете, се предлага голям букет от розови цветя.

При първа среща

Не е прието на първа среща мъжът да подарява огромен букет. Този букет поставя дамата в неудобно положение, задължава я.

За шефа

Не е прието на шефа да се подаряват рози в цвят бордо или червено.

Четен или нечетен брой

Ако подарите букет, в който има повече от 15 цветя, няма значение дали количеството им е четно или нечетно.

Черните цветя

Черните цветя символизират тъгата, така че да бъдат поднесени само на този, който настоява за това.

Младо момиче (тийнеджър)

На тийнейджърка не е прието да се подаряват червени рози или в цвят бордо, защото тези цветове символизират сексуалното привличане.

Рожден ден на приятел

Според правилата на етикета, човек, който идва на рожден ден на свой приятел, подарява цветя на жена му и/или майка му.

Възрастни и болни

Бели цветя не се поднасят на възрастни и болни хора, защото те са асоциират с тъжни мисли.

Рози без опаковка

Ако подарявате рози без опаковка, препоръчително е да почистите бодлите, така че получателят да не се нарани.

Цветя в саксия

Не подарявайте бръшлян или други увивни в саксии, защото това се счита като причина за бъдещи конфликти и разногласия.

Комплимент

Защо избрах тези цветя?

При избора на букет се фокусирайте върху своето лично възприятие за това за кого е предназначен. Ако мислите, че вашата дама прилича на лилия или орхидея, тогава си купете от тези красавици и обяснете защо изборът ви е такъв. Това ще бъде голям комплимент.

Не забравяйте за личните предпочитания на получателя на букета и състоянието на неговото здраве, т.е. наличието на алергия към някои флорални миризми.

Като цяло, цветя и букети трябва да се подаряват не само по празници. Тези нежни същества са чудесен начин да кажете „благодаря”, да покажете искрените си чувства или просто да развеселите онези, които са наистина скъпи за вас.

По материали на Passion.Ru

Количка

X