ВИДОВЕ БУКЕТИ

ВИДОВЕ БУКЕТИИзбора и покупката на букет е творческа задача за всеки човек.

За избора на подходящия букет трябва да се подходи комплексно, от една страна избора на букет зависи от повода, от друга страна той трябва да бъде и красив. Разнообразието от цветя често обърква, защото розите, хризантемите, герберите са еднакво привлекателни, но не е така, когато са в комбинация.

При избора на цветя за празник, човек трябва да се ръководи основно от предстоящия повод, но за да получи букет, той не само трябва да радва окото, но и да бъде съобразен с всички правила на флористиката. Трябва да се познават и някои трикове, например цветя в кутия изпратени на адрес, разбира се, че ще изненадат приятно всеки получател.

Цветята се различават по вид, цвят, размери. Трудно е да си представим какъв невъобразим брой цветове съществуват в света. От тях трябва да изберете основния и да направите композиция, която ще се различава по вид.

БукетиВидове цветни композиции

Букети могат да бъдат от следните видове:

Кръгъл

Най - разпространения вид, при който пъпките се наслагват едно към едно чрез спирала, която води до кръг.

Сферичен

Малките пъпки образуват основа с ярък акцент на преден план, свързани в центъра под формата на топка.

Смесен

Избират се различни пъпки, които се комбинират помежду си и се вписват в асиметрична форма, в резултат на което букетът изглежда изчистен и със стил.

Каскада

Растенията образуват произволна структура от няколко слоя, придобивайки пухкава шапка, фиксирана в основата.

Бутониера

Купчина от малки цветя в комбинация с едно голямо, стъблата на растенията са предварително обработени с горещ восък.

Цветя & ПразнициКакъв букет да изберем?

Какво трябва да знаем за цветята и етикета при поднасянето им.

Все по – полулярни стават букети с произволна форма. Онсовния акцент и интерес представлява рамката. Това може да бъде фиргура на играчка, сърце или кораб. Такъв букет ще подчертае индивидуалността на своя получател. Независимо от избора, всеки от вариантите по – горе изглежда оригинален и ще изпълни своето предназначение, за рожден ден, сватба, дипломиране и т.н. Важно е само да се знаят предпочитанията и да ги облечете с въображение при създаване на композицията.

ОпаковкаКакъв вид опаковка може да подчертае красотата на цветята?

Една от съвременните тенденции в флоралния дизайн е проста опаковка, която не привлича много внимание, която подчертава естествената красота на цветята. За тази цел са подходящи паус, гофрирана хартия, крафт. Букети изработени от елитни сортове цветя (рози, лилиум, орхидеи, божури), често се предлагат без опаковка. Стеблата са плътно привързани със сатенени панделки. Използват се и други видове опаковки:

  • Прозрачна или цветна лента

  • Органза в различни цветни мотиви

  • Лико или рафия;

За елитни композиции използвайте кошници с различна вместимост. На дъното е разположена флорална гъба (пиафлора), благодарение на която не свежестта на цветята се запазва по – дълго време. Аранжирани по този начин, вашият подарък ще изглежда наистина луксозно.

Какъв букет и за кого?Букети и композиции също се различават в зависимост от това кой е неговия получател: дама, дете или мъж, възраст и т.н

За дамите

Пълна свобода при избора.

Това могат да бъдат букети, съставени само от един вид цветя, композиции от полски растения, букети, в които са включени култивирани и диви цветя. Цветовата палитра зависи от възрастта на жената. За младите дами са подходящи букети в ярки и деликатни тонове, а за пораснали дами подхождат букети в по-ярки тъмни нюанси.

За господата

За представителите на силния пол се препоръчват монобукети.

За представителите на силната половина на човечеството, многоцветното и романтично букетно аранжиране е неприемливо. Композициите за мъже са моно – букети. Те могат да бъдат представени от рози, кала лилии, лалета, хризантеми. Важно е да запомните, че цветята трябва да бъдат на дълги стъбла, опаковани с минимум декорация. Идеалното допълнение към мъжкия букет ще бъде монохромният опаковъчна хартия.

За децата

Подходящи са малки, спретнити букети.

На деца се дават предимно малки, спретнати букети цветя с малки или среден размер цветя, например: Ранункулус (лютиче), Лалета, Полски (диви) цветя, хризантеми, рози. Цветовата гама на детските букети трябва да бъде нежна.

Какви цветови нюанси са за предпочитане в различно време на деня?

Странно, но цветовата гама на подарения букет зависи дори от това, в кое време ще бъде поднесен. Така че, ако имате намерение да поднесете букета вечер, цветовата палитра трябва да бъде дълбока и богата, включително огнено червени, кехлибарени, оранжеви, лилави тонове. Букет, който ще бъде поднесен през деня трябва да бъде с по – сдържани тонове: синьо, прасковено, шам-фъстък, бяло-розово.

Зеленина & Оформление

При изготвянето и оформлението на букета почти винаги се използват зеленина. За да се придададете ферия на букета се използва, гипсофила, статика, клонки с декоративни плодове. Гипсофила е съцветие от пухкави бели топки. Statica малко прилича на малки сухи цветя, понякога бели, лилави, жълти. Ако желаете обемен букет, използвайте Ruscus. Дългите му клони са подредени по такъв начин, че поглеждат сред цветята, засенчвайки дори тяхната красотата им. Букети, в които цветята са разположени върху извитите лъскави листа на аспидистра, изглеждат много стилно. В последно време стана модерно букетите да се украсяват с листа от сала. Това са плътни листа с красива форма, вмъкнати между цветята, които не им позволяват да се слеят.

Разбира се, винаги букетите са били произведения на флоралното изкуство. И винаги има възможност да се добави още един шедьовър, създаден от ръцете на опитни флористи за обичаните и уважавнитеот вас хора.

Количка

X